zondag 11 oktober 2009

Snelbus Raalte-Holten, de veldverkenning

Vanmiddag even kort een veldverkenning gemaakt per auto voor de snelbus Raalte-Holten.

Als eerst naar Nijverdal, waar niet alleen de verwachte verkeerssituatie een drama is, maar vanmiddag ook het weer.

Hier het stationsplein van Nijverdal. Naar verwachting moet de bus hier gaan keren (of op het busstation rechts buiten beeld). Op de achtergrond de Wierdensestraat/Grotestraat waarop de bus rechtsaf moet invoegen tussen het drukke wegverkeer.

De Grotestraat in Nijverdal, vredig en rustig op zondagmiddag, een hel in de spits. Nu ben je vaak al 20 minuten bezig om heel Nijverdal door te komen, straks wordt dat met de verkeershinder van de werkzaamheden alleen nog maar erger. Het deel door het centrum telt een vijftal zebra's, enige zijwegen en een drietal verkeerslichten. Ik zie de pendelbus Nijverdal-Nijverdal West vv al vast staan.


Station Raalte CS. Ruimte genoeg voor een extra pendelbus naar Holten voor het station.

De route Raalte uit is nog een leuke uitdaging, maar het meest geschikt lijkt toch de route Ceintuurbaan-N348. Hoewel deze route ongeveer anderhalve kilometer langer is dan door het centrum, is de verwachte doorstroming hier een stuk beter. Het centrum van Raalte is één en al drempels, wegen van rechts en fietsstrook.

Vervolgens de proef op de som genomen en per auto (in busstijl) over de N332 naar Holten gereden. Langzaam optrekken, vroeg afremmen en ruim over de rotondes. De maximumsnelheid kwam niet boven de 75 km/h. Totale reistijd 22 minuten. Uitgaande van wat meer verkeersdrukte (dus wachttijd) lijkt 25 of 26 minuten me dus niet onrealistisch.


En ook in Holten is ruim voldoende ruimte om de bus te laten keren op het buspleintje rechts in beeld.

Nu maar eens afwachten wat de gemeentes, Regio Twente en NS van m'n idee vinden.
Posted by Picasa

Geen opmerkingen: